Meer biodiversiteit nodig in woonwijken
Dinsdag 21 september 2021
De biodiversiteit in Nederland is er zeer slecht aan toe. Nog maar 15% van de onze biodiversiteit is intact. Daarbij komt dat toenemende bebouwing de leefgebieden van planten, dieren en insecten steeds meer in het nauw drijft. Nieuwe woonwijken worden wel steeds duurzamer gebouwd, door bijvoorbeeld goede isolatie van de gebouwen en het plaatsten van zonnepanelen. Echter valt er op het gebied van biodiversiteit nog veel vooruitgang te boeken.
Het belang van biodiversiteit
Inheemse insecten, vogels en dieren zijn zowel essentieel voor het ecosysteem als voor ons mensen. Wanneer door biodiversiteitsverlies ecosystemen instorten, zal dit ook verregaande gevolgen hebben voor de mensheid. Denk hierbij aan drinkwatertekorten en hongersnood. Daarom is het belangrijk om er alles aan te doen om juist in bebouwde gebieden de balans te proberen herstellen en te bouwen met oog op biodiversiteit. Groene woonwijken kunnen voor veel inheemse soorten biotopen vormen.
DuoRoof: solar en groen op één dak
Een effectieve manier om een woonwijk te vergroenen, is het plaatsen van groene daken in combinatie met zonnepanelen. Niet alleen platte maar ook hellende daken kunnen hiervoor worden gebruikt. Dus als u voor uw nieuwbouwwijk daken met zonnepanelen heeft gepland, waarom niet op de noord- of oostkant van het dak een Sedumdak plaatsen?
Dit kan eenvoudig met het DuoRoof-concept. Hierbij worden zowel zonnepanelen als Sedumplanten op een hellend dak geplaatst. Zo wekt het dak duurzame energie op, levert het een bijdrage aan de lokale biodiversiteit en beperkt het de negatieve effecten van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast. Ook verhoogt het de levensduur van het dak en de waarde van het huis.
Hoe draagt DuoRoof bij aan de biodiversiteit?
De effecten van een DuoRoof voor de lokale biodiversiteit zijn meervoudig.
- De daken zijn bedekt met verschillende soorten Sedum, waardoor de insecten op die daken van een bloeiperiode van de vroege lente tot aan de late herfst kunnen genieten.
- Daarnaast fungeren groene daken als stapstenen voor insecten om van het ene natuurgebied naar het andere te komen en zich binnen de wijk te verspreiden.
- Ook vogels houden van groene daken, omdat zij daar op een veilige plek kunnen verblijven en de aanwezige insecten als voedsel voor ze kunnen dienen.
Lees hoe u als gemeente, architect, of projectontwikkelaar de biodiversiteit binnen stedelijk gebied kunt verhogen in het whitepaper “Bouwen voor biodiversiteit” van Sempergreen.